Kam umiestniť klimatizáciu v byte ?

Uvažujete práve nad kúpou klimatizácie do vášho bytu ? Určite viete, že správne umiestnenie klimatizácie je kľúčom k jej efektívnemu a komfortnému fungovaniu. Praktické rady, ako a kam umiestniť klimatizáciu podľa dispozície vášho bytu, veľkosti miestností a vašich potrieb. Vysvetlíme, na čo treba myslieť pri inštalácii, ako je prístup k elektrickým zásuvkám a odvod kondenzátu.

Jedno z najpopulárnejších riešení sú nástenné klimatizácie. Kvôli ich vysokej efektivite, priestorovej úspore a jednoduchosti inštalácie. Sú energeticky úsporné, tiché, a umožňujú individuálne nastavenie teploty v jednotlivých miestnostiach. Ich moderný dizajn esteticky zapadá do interiéru bytov a poskytuje pohodlné a rýchle chladenie alebo vyhrievanie priestoru.

Nástenná klimatizácia sa zvyčajne umiestňuje do každej izby bytu.

Obývacej izby: Toto je často najväčšia a najvyužívanejšia miestnosť. Klimatizácia umiestnená v obývačke môže efektívne chladiť celý obytný priestor, najmä ak máte otvorený koncept s kuchyňou a jedálňou.
Spálne: Pre zabezpečenie pohodlného spánku je vhodné umiestniť klimatizáciu aj do spálne. Dôležité je však zabezpečiť, aby prúd vzduchu nebol nasmerovaný priamo na posteľ, čo by mohlo spôsobiť nepríjemný prievan.
Pracovne: Ak pracujete z domu, klimatizácia v pracovni vám môže pomôcť udržať si koncentráciu a komfort počas horúcich dní.

daikin-emura

Akú výkonnú klimatizáciu budete potrebovať pre váš byt ? Výkon jednotlivých klimatizačných jednotiek sa doporučuje nastavit podla m2 dannej miestonosti. V praxi je to približne nasledovne:

Do 25 m²: približne 2,6 kW
25-35 m²: približne 3,5 kW
35-50 m²: približne 5,3 kW
50-70 m²: približne 7 kW

 Pre väčšie priestory môže byť potrebné zvážiť viacero jednotiek alebo výkonnejšie klimatizácie.

Faktory na zváženie pri inštalácii:

Elektrické pripojenie: Pri inštalácii klimatizácie je dôležité zabezpečiť, aby bol v blízkosti zdroj elektrického napájania.

Odvod kondenzátu: Klimatizácie generujú kondenzát, ktorý je potrebné efektívne odvádzať. Pre nástenné klimatizácie je vhodné umiestniť jednotku tak, aby mohla byť hadica na odvod kondenzátu vyvedená von z bytu alebo do odpadového systému.

Odborná montáž: Je dôležité si uvedomiť, že inštalácia klimatizácie vyžaduje odbornú montáž. Vonkajšia aj vnútorná jednotka musia byť správne nainštalované a prepojené, aby zabezpečili optimálny výkon a dlhú životnosť zariadenia. Profesionálna montáž zaručuje, že klimatizácia bude fungovať efektívne a bezpečne.

Praktické rady na umiestnenie: Výška inštalácie: Klimatizáciu inštalujte vysoko na stenu, aby studený vzduch mohol prirodzene klesať a rovnomerne sa rozptyľovať po miestnosti. Blízkosť okien a dverí: Vyhnite sa inštalácii klimatizácie priamo pri oknách a dverách, kde môže dochádzať k únikom chladeného vzduchu.
Cirkulácia vzduchu: Nastavte lamely tak, aby prúd vzduchu smeroval dohora alebo do strany, čo zlepšuje cirkuláciu vzduchu v miestnosti.

Inšpirujte sa prevedením, kde a ako umiestniť klimatizačnú jednotku, rozhodnite sa o farbe, výkone a designe. Pozrite si to najmodernejšie čo spoločnosť Daikin ponúka.
navrh-systemu-klimatizacii

Výber a správne umiestnenie klimatizácie v byte môže výrazne zvýšiť váš komfort počas horúcich letných dní. Dôležité je zvážiť typ klimatizácie, výkon podľa veľkosti miestnosti, prístup k elektrine a možnosti odvodu kondenzátu. Nástenné klimatizácie sú z hľadiska dispozície bytu, výkonu a nákladov tou najlepšou voľbou. Správne rozhodnutie, odborná montáž a inštalácia zabezpečia efektívne a pohodlné chladenie vášho domova.